divendres, 1 de desembre del 2000

Curs d’Excursionisme 1 Referència: EXC1

Presentació:
Amb aquest curs dirigits als joves, a partir dels 12 anys, pretenem que la seva formació com esportistes complementi a la formació com a persones, i que els hi faci consolidar aquells valors que, des de petits, els hi hem anat transmetent en les sortides familiars.

Objectius del curs:
Dotar als alumnes d’uns coneixements i capacitats que els hi permetin realitzar amb seguretat i total autonomia excursions d’un dia, en terreny de baixa i mitja muntanya sense neu, i sempre que les tècniques i materials de progressió no siguin els propis de l’escalada. Els alumnes hauran d’aprendre a realitzar la seva activitat mantenint sempre un respecta al medi natural i humà on aquesta es realitzi. A més podran conèixer els diferents esports de muntanya que es poden practicar.

Continguts:
Els continguts del Curs son els contemplats en el nivell 1 i part del nivell 2 d’excursionisme per l’Escola Catalana d’Alta Muntanya.

Material que ha de portar l’alumne:
Roba esportiva i d’abric, impermeable, motxilla, calçat resistent i còmode amb sola adherent (botes de tresc), cantimplora, protecció solar, ulleres de sol.

Material aportat per l’organització:
Tot aquell necessari per a l’aprenentatge de les diferents tècniques que es practicaran.

Instructor/Alumne 1/10

Drets d’inscripció
65.-€, socis.
85.-€, no socis.
Els àpats, pernoctacions i viatges aniran a compte de l’alumne.
CAL FER L’INGRÉS AL COMPTE: 2100 – 0137 – 34 - 0200478092

Inscripcions
Fins el 13 de gener. Presentar el full d’inscripció i fer efectiu el dret d’inscripció.
Els menors de 18 anys hauran de presentar el permís de la tutoria.





Programa:

17 desembre Presentació del Curs. Organització i logística.

29 gener Equip i Material. Història i ètica de l’excursionisme.

30 gener Tècniques de progressió I: Conèixer les tècniques de progressió sense neu.

27 febrer Cartografia i orientació I: Adquirir nocions generals de geografia i topografia. Conèixer els medis d’orientació naturals i les tècniques d’orientació amb mapa i brúixola.

27 març Coneixement del medi I: Conèixer la geografia de Catalunya i les característiques del terreny de baixa i mitja muntanya.

1 maig Meteorologia I: Conèixer els principis bàsics de meteorologia, de la climatologia de Catalunya i com accedir a la informació.

22 maig Planificació de l’activitat. Condicionants I: Saber preparar excursions d’un dia de durada. Conèixer els diferents tipus de marxes i ral·lis.

2 juliol Seguretat a la muntanya I. Poder identificar i definir els principals perills. Conèixer els principis bàsics de seguretat abans i durant l’activitat. Els accidents més freqüents i les assegurances disponibles.

3 juliol Posar en pràctica tots els coneixements adquirits i fer un bivac.


Director del curs: Sergi Medina. (Tècnic de muntanya i escalada especialitat en excursionisme i mitja muntanya. Nivell 2)

El desenvolupament d’aquesta activitat està condicionada a les dificultats del medi i als factors meteorològics, per la qual cosa la Direcció podrà modificar o fins hi tot suspendre parcialment aquest programa si es creu convenient per a la seguretat de tots als assistents.